2013. január 21., hétfő

Latogatas a Shwedagon Pagodaba

2013 Januar 19

Egy rovid bevezeto:

Az aranypagoda a legszentebb buddhista emlékhely. 
A Shwedagon pagoda valóban az ország éke. A trópusi országban a monszun kivételével egész nap süt a nap, s a hatalmas arany pagoda ragyog a napban. Napközben arany színben, napfelkeltekor és naplementekor pedig narancsosan ragyog, misztikus hangulatot teremtve körülötte. Szó szerint véve is az ország éke, ugyanis óriási mennyiségű drágakőt halmoztak fel benne. Az alsó részébe 8688 aranytömb van, a felső részében még 13.153! A pagoda tetejében, mely szabad szemmel részleteiben már nem látható 5448 gyémántdarab, 2317 rubin, zafír, és más drágakő, 1065 arany csengettyű van. A pagoda csúcsán pedig egy 76 karátos ökölnyi gyémánt van, mely egy bizonyos szentélyből nézve, a látók számára fényeket szór.

A látogatóknak belépés előtt le kell vetniük a cipőjüket, és az első lépcsőn hagyni. A sztupát a burmaiak az órajárással megegyezően járják körbe. Hitük szerint születése napja meghatározza az ember sorsát, de nem 7, hanem 8 napot különböztetnek meg úgy, hogy a szerdát kettéosztják – déli 12 óra a választóvonal. Egy-egy állat jelképezi a napokat, és minden nap szülöttjei egy-egy Buddha képmás előtt is tiszteleghetnek – virágot és imazászlót hoznak, vizet öntenek a képmásra, és imába foglalják kívánságaikat.

Sajat elmenyeim a latogatasrol:

Elso dolog ami tortent velem amikor be akartunk menni a Pagodaba, hogy ram adtak egy Longyit. Ez egy hosszu szoknya, ferfiak is hasznaljak. A melegben ez elviselhetobb mint a nadrag, es megfeleloen el is takarja a fedetlen testreszeket. A bejaratnal a szoknyam hosszusagaval volt a problemajuk, pedig igazan igyekeztem terdig ero szoknyat felvenni. Ugy latszik az nem volt eleg. Na de nem volt annyira rossz az a Longyi. Belekostolhattam picit az o divatjukba.

Mivel a bejaratnal le kellet venni a cipoinket, ezert mezitlab voltunk bent, ami neha kellemetlen volt, mert az eros napsutestol a kolapok felmelegedtek es egettek a talpunkat.


Sokan bamultak minket mosolyogva, es neha- neha meg ossze is sugtak a hatunk mogott. Ez nem rosszindulatbol volt, hanem mert nem sok turista jar meg ebben az orszagban es uj nekik ha feher embert latnak. Sajat tapasztalatombol mondom, hogy megeshet, hogy ha feher embert latnak akkor oda mennek hozza es megkerik, hogy csinaljanak egy kozos kepet. Velem is megtortent, nem is egyszer - ami szerintem egy kedves gesztus a reszukrol, es szivesen tettem eleget a keresuknek.

A pagoda-latogatas hosszu ido. Mindent erdemes nagyon jol szemugyrevenni. Nem mindennapi latvany ami a szemunk ele tarul: rengeteg kulonleges epulet, Buddha szobrok szaza, a diszitesek es latni azt, hogy naphosszat imadkoznak Buddhazhoz, csendben, tokeletes nyugalomban - kulonleges erzes.

A blogomban talalhato kepek es videok sajat keszitesuek.


Egy video a Shwedagon Pagodabol, ami egy kicsit mas ralatast nyujt e gyonyoru szent helyre, mint amit a kepek adnak vissza:




















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése