2013. március 11., hétfő

Helyi erdekessegek

  • Atkelni egy forgalmasabb uton gyalogoskent? Emlekszik meg valaki a Frogger ( http://en.wikipedia.org/wiki/Frogger) cimu jatekra? Na igen, megkozelitoleg igy kell elkepzelni - avagy aki elve atjut az ut tuloldalara, kap egy kockacukrot.
    Sajnos ezt a valosagban megelni nem ilyen vicces, igazi eletveszelyes eroproba atkelni az ut egyik oldalarol a masikra, az autok kozt alig centik vannak, egymast erik a sorok, es a gyalogosokkal senki nem foglalkozik. Meg zebran sem.
  • Yangon-ban kozlekedve neha kepzeletunk konnyen szarnyra kaphat: felrefordulva egy autot latunk mellettunk, felig lehuzott ablak, az auto oldala voros verfoltokkal telespriccelve... Nem, nem guillotine - es meg csak nem is ver.
    A helyi lakosok kedvenc ragnivaloja, a betel a ludas eme kellemes latvanyban - na meg az emberek nemtorodomsege es a higienia iranti igenyek teljes hianya. Az emberek vezetes kozben (is) betelt ragnak, majd a voroses-barna, nyallal keveredett egyveleget szepen kikopik az ablakon (egyesek kinyitjak az ajtot, kikopnek, majd visszazarjak).
  • Teny es tapasztalat: Mianmarban akar a legaprobb munkahoz is  minel tobb embert akarnak felhasznalni. Es igyekeznek elkerulni a gepesitest. Mondok par peldat:
     - Bementem egy telefonuzletbe, ahol minden mozdulatomat 4 (negy!) seged kovette, ott vannak folyton az ember nyomaban. Ha a bal labommal arrebblepek, ok is mozdulnak. Igazabol eleg zavaro is, mert mozogni is nehez toluk.
     - Hidepites: a sok tonna homokos kavics hajon erkezik. Kikot. Emberek szazai kigyoznak egy keskeny pallon es hordjak ki a partra a fejukon egy vederbe az anyagot. Zero automatizalas.
     - Ha egy keresztezodest rendor iranyit, akkor legalabb 5-10. Es nem akarok belemenni az ismert viccekbe a rendorokkel kapcsolatban, de teny, hogy tomegesen ellepik a keresztezodest, hogy eloremozditsak a megfelelo kozlekedest nagyobb dugok illetve munkalatok eseten.
  • Sosincs olyan, hogy "tele":
     - Minden buszra felfer meg par ember. Hiaba van mar annyira tele, hogy lognak rola (ez teljesen megszokott es mindennapi latvany), amikor megall, meg fel-felszall par ember.
     - Akar egy kicsi utcarol, akor egy soksavos foutrol beszelunk, biztos, hogy ket sav koze meg elkezdenek bemaszni autosok, ezzel ujabb savot letrehozva. Igy minden ut 1-tol n-savig terjetsztheto ki.
     - Mindenhol tele van biciklisekkel. Sok biciklivel. Ugyanugy egyszemelyessel, mint tobbszemelyessel (bicikli-taxik). Azzal a kulonbseggel, hogy gyakran az egyszemelyes biciklin is 2-3 ember ul. Sot, menet kozben is fel tudnak ugrani a biciklire (a hatso csomagtartora) es ezt akar a forgalom kozepen is kepesek vegrehajtani, szemrebbenes nelkul.
  • Az autok a sajat savjaikon mennek, illetve a "kiterjesztett" savokon, amelyek ugyebar mindig tovabb bovithetoek meg. Ezen kivul minden uresen marado reszbe kepzeljunk el egy-egy biciklist. Ugyanis nem mindenki szandekszik az ut szelen menni biciklivel, ahogy azt megszokhattuk, hanem sokszor az ut kozepen vagy a savok kozott kozlekednek, illetve savot vagy oldalt valtanak nagyjabol minden bebiztositas/korulnezes nelkul.
    Emellett a soforoknek oda kell figyelniuk a savok koze beragadt, az uton atkelni szandekozo ongyilkos-jeloltekre is, ami foleg elozeskor jelenthet problemat, arrol nem is beszelve, hogy a kozlekedes jobb oldalon tortenik, viszont az autok nem bal-, hanem jobbkormanyosak.
    Igen, kaosz. Viszont erdekes, hogy bar mindenki (a soforok) erosen nyomul, nehogy elveszitse a nehezen megszerzett helyet, senki nem ideges. Dudalni is figyelemfelkeltesbol dudalnak csak, nem idegessegbol.
  • Egy masik emlitesremelto furcsasag nekunk, viszont a helyi embereknek termeszetes dolog. A dugoban allo autok kozott emberek jarkalnak (mar ahol van hely) es a magtol, mogyorotol, viztol, beteltol kezdve egeszen a fott tojasig es furjtojasig mindent arulnak amit ragcsalni lehet. Ezek kozul talan inkabb a tojas es a furjtojas ami fura, hiszen a napon van egesz nap a kosarka tojas, de tegyuk fel, hogy a tojasok nem romlanak meg es nincs semmi bajuk (nehezen hiszem) de akkor meg az a furcsa, hogy az autosorok kozott aruljak es a soforok gyakran veszik, majd pedig megpucoljak az autoban, a tojashejat kidobjak az ablakon, aztan joizuen elfogyasztjak a zold lampara varva. Azert nem semmi egy dolog.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése